Chleb polsko- węgierski

 
Dożynki Powiatu Tarnowskiego w Radłowie były okazją do wizyty delegacji samorządu węgierskiego Jasz-Nagykun-Szolnok w Powiecie Tarnowskim. Jej ważnym akcentem był wspólny wypiek chleba przez włodarzy Powiatu Tarnowskiego i gości z Węgier. Tym samym chleb, który powstał ze zmieszanej mąki polskiej i węgierskiej stał się nowym symbolem przyjaźni polsko-węgierskiej i rozpoczął tradycję, która jak zgodnie podkreślają samorządowcy z Tarnowa i Szolnoka, będzie pielęgnowana i rozwijana.

Powiat Tarnowski współpracuje z województwem Jasz-Nagykun-Szolnok już przeszło dziesięć lat, ale pierwszy raz delegacja stąd uczestniczyła na Węgrzech w święcie pieczenia chleba regionu Karpat. W parku w Szolnok wybudowano specjalny piec, w którym przez dwa dni przygotowywane było pieczywo. Powstał tam wyjątkowy bochen chleba, bo o średnicy półtora metra i ważący ponad 150 kilogramów. Zawierał także mąkę z Tarnowa, którą ze sobą przywieźli delegaci: Wicestarosta Tarnowski Mirosław Banach, radny powiatowy Tomasz Burza i piekarz Jan Błaszkiewicz. 

Olbrzymi bochenek podczas centralnych obchodów święta został pokrojony, a jego część została przywieziona do Polski, do poczęstowania uczestników powiatowych dożynek w Radłowie. Ale podczas pobytu tarnowskiej delegacji w Szolnok zrodził się też pomysł, by Węgrzy przyjechali na nasze dożynki i został tu upieczony chleb z węgierskiej mąki, tak zwany chleb przyjaźni polsko-węgierskiej. I tak też się stało. W piekarni Jana Błaszkiewicza za robotę przy wypieku chleba wzięli się Starostowie Tarnowskiego Powiatu - Roman Łucarz i Mirosław Banach oraz władze Szolnoka - Wojewoda Sandor Kovacs i Wicewojewoda Zsoltan Borbas. Efektem ich wspólnej pracy były piękne, choć dużo mniejsze niż upieczony w Szolnoku, bochenki chleba, które można było podziwiać i smakować podczas imprezy w Radłowie.

Źródło: powiat.okay.pl

 

Odsłon artykułów:
17395249

Odwiedza nas 399 gości oraz 0 użytkowników.

Top
W tej witrynie używane są cookies. Możesz je wyłączyć, ale strony mogą nie działać poprawnie. Więcej informacji…