Tradycyjna kuchnia w Zwierniku
W Zwierniku prowadzone są warsztaty „Tradycja w nowoczesności” realizowane w ramach tzw. małych projektów z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Bierze w nich udział 36 osób.
Celem warsztatów jest powrót w nowoczesnej kuchni do tradycyjnych produktów. Do łask w trakcie warsztatów wraca np. soczewica, a także różne rodzaje kasz, fasoli, a także ziemniaki. Uczestnicy zajęć poza sztuką gotowania poznają także zasady zdrowego odżywiania się oraz zachowania się przy stole.
Warsztaty prowadzi Teresa Michalska, która przez 18 lat była kierownikiem ośrodka nowoczesnej gospodyni, a przez 10 lat pracowała jako specjalistka do spraw wiejskiego gospodarstwa domowego przy Ośrodku Doradztwa Rolniczego.
Warsztaty prowadzi Teresa Michalska, która przez 18 lat była kierownikiem ośrodka nowoczesnej gospodyni, a przez 10 lat pracowała jako specjalistka do spraw wiejskiego gospodarstwa domowego przy Ośrodku Doradztwa Rolniczego.
Obok zajęć w Zwierniku trwają warsztaty w Zawisłoczu Pilzneńskim "Identyfikacja i promocja lokalnych produktów charakterystycznych dla terenu Gminy Pilzno", a w planach jest trzeci projekt w Łękach Górnych "Z nami Ci się upiecze. Kulinarnie w Łękach Górnych". (Źródło: www.pilzno.um.gov.pl)