Piwnice Antoniego

Przed wiekami w Polsce klimat był cieplejszy i uprawiano np. winororośle w Karkonoszach. W tych czasach dużą popularnością cieszyły się trunki nisko i średnioprocentowe. Obecnie coraz chętniej wraca się do tych rolniczych i kulturowych starodawnych tradycji.
Winogrona potrzebują miejsca słonecznego, spokojnego, najlepiej oddalonego od dużego miasta. Takie miejsce wybrał pasjonat z naszej okolicy dla zbudowania winnicy. U stóp góry Kokocz w Woli Lubeckiej w latach 80- tych zostały zasadzone pierwsze krzewy winorośli. Na początku była to uprawa amatorska. Od 2005 r. po przystapieniu do organizującego się Małopolskiego Forum Winnego rozpoczęło się stopniowe powiekszanie winnicy. Obecnie zajmuje ona obszar 30 arów i rośnie tu ok. 1200 krzewów. Są to odmiany deserowe białe, odmiany deserowe czerwone a także szczepy z których robi się wina białe i czerwone.

Obok winnicy znajduje się gospodarstwo agroturystyczne i "Piwnice Antoniego", których pomysłodawcą i opiekunem jest pochodzący z Lubczy Antoni Marcinek. Jego syn Damian jest obecnie właścicielem gospodarstwa. Wytwarzane są tu m.in. autorskie wina. Specjalnością są: wina białe Danutie i czerwone Vermel. Tworzone są tu także lecznicze nalewki: pokrzywowo-orzechowo-imbirowa, sosnowa skierowana dla osób z dolegliwościami oddechowo- astmatycznymi, perzowo-żurawinowa, która dobrze wpływa na problemy urologiczne. Poza tym na bazie miodów z własnej pasieki wytwarzane są również miody pitne.

