Żniwa są inne

Rozpoczęły się żniwa 2012. Jeszcze kilka lat temu był to dla wielu mieszkańców wsi okres najcięższej pracy. Obecnie jest dużo łatwiej, niestety pochłania dużo pieniędzy.
 
Koszenie zbóż było radością naszych praojców.
 
Ostatnie dziesiątki lat przyniosły olbrzymie zmiany w technologii żniwnej. Parędziesiąt lat temu ludzie czekali na okres żniw z niecierpliwością. Tzw. okres przednówka był niezwykle trudny i znojna robota przy żniwach była wręcz zbawieniem. Okres żniw musiało kończyć świętowanie- były to dożynki.
 
Nasi pradziadkowie i dziadkowie przeżyli pierwszą rewolucję żniwną, kiedy zastąpiono koszenie zboża sierpem na o wiele bardziej dogodny sposób z użyciem kosy. Praca stała się dla nich o niebo lżejsza.
Później przyszedł drugi etap- kosiarki konne. Trzecim punktem zwrotnym było wprowadzenie snopowiązałek. Mniej więcej w tym czasie konie zostały zastąpione przez ciągniki rolnicze.
Czwartą rewolucję przeżyliśmy niedawno- po naszych polach jeżdżą przeważnie czerwone, zielone i niebieskie kombajny. Dla porównania w Stanach Zjednoczonych już w XIX wieku wynaleziono żniwiarkę a niedługo później wiązałki i kombajny.
 
Młócenie zboża połączyło się z koszeniem i jeździ po polach.
 
Pół wieku temu młócono ręcznie zboże cepami. Później czyszczono je młynkiem (mójnek). Następnie weszły do użytku pierwsze maszyny napędzane silnikami tzw. esiokami. Maszyna długomłotka "Warmianka" z lat 70-80. stanowiła szczyt osiągnięć w technice młócenia. Towarzyszką jej była w ostatnich latach kariery młockarni - prasa wiążąca. Kombajn zbożowy zastąpił obecnie maszynę do młocki.
 
Mielenie ziarna zniknęło z krajobrazu wiejskiego.
 
W dawnych czasach zboże miażdżono w żarnach. Ziarna mielono także w różnego rodzaju młynach, które stanowiły zarazem ubogacenie wiejskiego krajobrazu. Dziś młyny na wsi są ewenementem. Jeśli już nawet stoją, to czekają, że za sto lat, gdy jeszcze uda się im przetwać, staną się atrakcją turystyczną. Szkoda...
 
Pieczenie jest w modzie.
 
Wiejskie pieczenie chleba wciąż istnieje, chociaż zdarza się to już bardzo rzadko. Natomiast inne zastosowania mąki jest tak samo popularne jak dawniej, tyle, że mąka jest kupowana w sklepie...
 
Rolnik ma obecnie dość ciężko. Dziwne to, bo jeść trzeba tak samo, jak sto lat temu.
 

Niniejszy tekst i fotografia nie mogą być kopiowane bez zgody autorów.
Odsłon artykułów:
13615471

Odwiedza nas 154 gości oraz 0 użytkowników.

Top
W tej witrynie używane są cookies. Możesz je wyłączyć, ale strony mogą nie działać poprawnie. Więcej informacji…