Małopolski smak- finał za nami

 
W miniony weekend zakończono zmagania najlepszych producentów żywności w Małopolsce. Finał 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku zgromadził na krakowskim Kazimierzu producentów żywności, ekspertów, kucharzy i smakoszy. Wysoko oceniona została kiełbasa tuchowska z zakładu masarskiego z Burzyna.

Producenci zaprezentowali blisko 60 produktów i potraw. Publiczność wybrała najlepsze produkty i dania Małopolski: razowiec lipnicki z masłem ziołowym z Lipnicy Murowanej („Ekologiczny przysmak”), sernik jurajski z Kwaśniowa Górnego ("Tradycyjne specjały"), filet śledziowy po wiejsku z Poskwitowa („Smakołyki z legendą”), zupa ziemniaczana z kurdybankiem z Andrychowa („Jak u mamy” ). W pokazie gotowania „na żywo” wygrała pierś z gęsi zatorskiej z buncem z Nowego Targu.

Jury konkursowe wybrało natomiast: 1. kozinę z sosem miętowym z Juraszowej (Grand Prix konkursu „Małopolski Smak”), 2. sernik jurajski z Kwaśniowa Górnego oraz 3. kiełbasę tuchowską z zakładu Masarskiego „Amigos” z Burzyna. Kiełbasa jest najwyżej ocenionym produktem z naszej okolicy, powiatu i regionu.

Za rok kolejna edycja konkursu.


"Ryglice i okolice". Piszemy o wszystkim, piszemy jako pierwsi w regionie.
Odsłon artykułów:
17384314

Odwiedza nas 285 gości oraz 0 użytkowników.

Top
W tej witrynie używane są cookies. Możesz je wyłączyć, ale strony mogą nie działać poprawnie. Więcej informacji…