Kiełbasa wiejska jodłowska na Liście Produktów Tradycyjnych

31 lipca 2013 r. kiełbasa wiejska jodłowska została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.
 
Kiełbasa wiejska z Jodłowej znalazła się na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Kiełbasa jodłowska to wyrób o doskonałym walorze smakowym oparty na tradycyjnej recepturze oraz najwyższych gatunkowo składnikach takich jak mięso wieprzowe klasy I.
 
Kiełbasa wiejska jodłowska wytwarzana jest na podstawie tradycyjnej receptury. W Jodłowej już w okresie międzywojennym działała rzeźnia prowadząca ubój i produkcję wyrobów masarskich m.in. kiełbasy wiejskiej. Był to produkt, którego wartość i smak opierały się głównie na stosowanej technologii i naturalnym surowcu a trzoda chlewna, z której wyrabiano kiełbasę, hodowana była w sposób naturalny, karmiona paszami pochodzącymi z upraw przyzagrodowych. Istotą tej kiełbasy było również rozdrobnienie mięsa i jego właściwe wymieszanie. Do wyrobu kiełbasy używa się pozostałego mięsa, m.in. z łopatki, trochę słoniny i przyprawiona jest solą, pieprzem oraz czosnkiem. Kiełbasa jest nabijana w naturalne jelita oraz wędzona w przydomowych wędzrniach.  
 
Ryglice-okolice.pl- zawsze na topie
Odsłon artykułów:
12581527

Odwiedza nas 183 gości oraz 0 użytkowników.

Top
W tej witrynie używane są cookies. Możesz je wyłączyć, ale strony mogą nie działać poprawnie. Więcej informacji…